چند سالی است که تورم در کشور رشد بسیار زیادی داشته و مسکن نیز همراه با آن مسیر صعودی طی کرده است. در سالهای اخیر حتی با وجود بالا رفتن قیمت مسکن، تعداد زیادی از افراد اقدام به خرید ملک کرده اند این امر میتواند به 2 دلیل باشد:
- برخی از افراد برای حفظ ارزش دارایی های خود اقدام به سرمایه گذاری در بازارمسکن میکنند.
- برخی دیگر هم به دنبال سرپناهی برای خود بوده اند.
در ادامه این مطلب از املاک عاقبتی قصد داریم توضیح دهیم حباب قیمت مسکن چیست، چگونه ایجاد میشود و همچنین خواهیم گفت حباب قیمت برای یک ملک یا یک منطقه چگونه محاسبه میشود.
بیشتر بخوانید: افزایش جمعیت مسکن پایین دست.
حباب قیمت مسکن به چه معناست؟
زمانی که قیمت مسکن بسیار بالاتر از ارزش واقعی خود برسد به اصطلاح میگویند که حباب قیمت مسکن رخ داده است که با نامهای «حباب قیمت» یا «حباب بازار مسکن» نیز شناخته میشود. در واقع میتوان گفت زمانی که چرخه اقتصادی افزایش سریع قیمت داشته باشد و در ادامه با انقباض و سقوط شدیدی همراه باشد، حباب رخ میدهد.
چه چیزی باعث ایجاد حباب در بازار مسکن می شود؟
قیمت مسکن، مانند قیمت هر کالا یا خدمات در بازار آزاد، بر اساس قانون عرضه و تقاضا تعیین می شود. هنگامی که تقاضا افزایش می یابد یا عرضه کاهش می یابد، قیمت ها افزایش پیدا خواهند کرد. قیمت املاک و مستغلات زمانی افزایش پیدا میکنند که تقاضا از عرضه پیشی بگیرد و در این میان نیز مولفه هایی مانند بلاهای طبیعی که می تواند ارزش زمین را کاهش دهد، رخ نمی دهد. در این شرایط از آنجایی که ساخت و عرضه زمین جدید بسیار زمان بر است، نمی تواند تقاضا را برآورده کند و در نتیجه حباب زیادی در این زمینه رخ میدهد.
بیشتر بخوانید: رابطه قیمت مصالح ساختمانی با قیمت مسکن
محاسبه حباب قیمت ملک
حباب قیمت ملک را با قیمت مسکن نسب به قیمت اجاره آن اندازه میگیرند. هرچه این نسبت بزرگتر باشد بدان معناست که حباب قیمت بیشتر است. به عنوان مثال در شرایط فعلی قیمت رهن کامل بصورت عرف عددی بین یک پنجم تا یک هفتم قیمت کل ملک میباشد. اگر قیمت آپارتمانی پنچ میلیارد تومان باشد رهن کامل آن باید بین ۷۰۰ میلیون تا ۱ میلیارد تومان باشد. اگر این آپارتمان با قیمت ۱ میلیارد تومان رهن کامل تقاضای اجاره داشته باشد، این ملک به قیمت ذاتی خود بسیار نزدیک است و ارزش خرید بالایی دارد اما هر چه قیمت رهن آن پایین تر باشد ارزش خرید آن کمتر میشود. اما اگر قیمت رهن کامل آن زیر ۷۰۰ میلیون تومان و کمتر از یک هفتم باشد نشان از وجود حباب در قیمت خرید آن آپارتمان دارد.
این موضوع فقط محدود به یک آپارتمان یا یک ملک خاص نمیباشد. حباب قیمت مسکن میتواند در محدودههای جغرافیایی یا در بازههای زمانی اتفاق بیافتد. زمانی که یک ملک یا یک منطقه حباب قیمت داشته باشند به این معناست که نمیتوان انتظار رشد قیمت در کوتاه مدت را برای آن داشت و برای افزایش قیمت باید منتظر تغییر قیمت در بازار مسکن شد.
بیشتر بخوانید: ۵ رییس جمهور و مسکن